Tredje perioden: Detroit - St Louis 3-4 slut

Tredje perioden börjar precis som den andra sluta, det vill säga jämnt. Lagen böt chanser med varann. Det var också irriterat när blandannat Barret Jackman och Tomas Holmström ruffas med varandra. Det slutade med att Holmström blev utvisad efter att ha tagit ett stryptag på Jackman.
Ju mer perioden led desto tätare blev den. Lagen fick verkligen jobba för att hitta bra lägen vilket gynnade St Louis som hade en 4-3-ledning att gå på.
Med femton sekunder kvar av tredje valde Detroit att ta time out för att hitta på något under de sista sekunderna. Men det hjälpte inte.
Matchen skulle har varit död till Detroits fördel efter andra perioden. Men efter ett fint målvaktsspel lyckades St Louis vända matchen och hålla undan. 4-3 till St Louis, slut!

Matchfakta:

1a perioden:

7:54 0-1 St Louis - Jay McClement (Brad Winchester)
10:42 1-1 Detroit - Jonathan Ericsson (Kris Draper, Kirk Maltby)
14:01 2-1 Detroit - SHG Kirk Maltby (Utan assist)

2a perioden:

7:17 3-1 Detroit - Ville Leino (Daniel Cleary, Niklas Kronwall)
12:31 3-2 St Louis - Paul Kariya (Andy McDonald, Keith Tkachuk)
14:39 3-3 St Louis - Brandon Crombeen (Jay McClement)
17:36 3-4 St Louis - Paul Kariya (T.J Oshie)

Detroit vann skotten med 34-23.

Period 2: Detroit - St Louis 3-4

I en förhoppning om att börja den andra perioden bra i St Louis-lägret blev det istället tvärtom när svenske Alexander Steen drog på sig en utvisning 2+2 för spel med hög klubba.
Detroits powerplay var återigen dåligt trots att man lyckades göra 3-1 av Ville Leino som avslutar fint i krysset efter en droppass av Daniel Cleary.
Men som sagt, Detroits powerplay är återigen dåligt vilket kan bero på dålig is som det ryktas om.
Efter 3-1-målet fortsatte Detroit att pressa tillbaka St Louis. Satt och väntade på att en St Louis time-out skulle komma.
Den uteblev eftersom Blues fick lite hjälp av Detroit att komma in i matchen igen efter att Johan Franzen tagit en utvisning i egen zon.
St Louis lyckades att utnyttja powerplayet efter en fin mottagning av Paul Kariya på backplats efter en halvdan pass av Andy McDonald, 3-2 och match igen. Kul!
St Louis skulle också kvittera till 3-3 efter ett hårt arbete av Jay McClement fram till målskytten B.J. Crombeen. Efter målet fick jag bekräftat att isen är dålig då en stor isbit i ena hörnet ploppade upp.
Men tillbaka itll matchen där St Louis vändning skulle bli ett faktum efter 17:36 när T.J Oshie utnyttjar Detroits dräll i mittzon och frispelar Paul Kariya som avslutar säkert och distinkt bakom Chris Osgood fram till en 4-3-ledning som även står sig perioden ut.
Ska bli intressant och se tredje perioden nu som börjar om en liten stund. Efter första perioden var det ett litet frågetecken hos St Louis nu är det mer åt andra hållet. 25-15 i skott till Detroit efter två spelade perioder. Matchen i övrigt håller mycket bättre klass än matcherna som spelade ifjol i Globen mellan Pittsburgh-Ottawa.

Period 1: Detroit - St Louis 2-1

NHL-premiär, underbart! Efter en liten smygstart på matchen mellan laget skapade tillslut Detroit det första bra läget efter 2:34 där Ville Leino var framme och sköt medans Kronwall snappade upp returen, men Chris Mason i Blues-kassen visade att han är vass och räddade båda avsluten.
6:13 in i matchen skapade Red Wings sitt andra farliga läge genom Todd Bertuzzi sin blev helt ren i slottet. Men Chris Mason visade återigen att han är en landslagsmålvakt. Efter en mjukstart i matchen tog Detroit tag i taktpinnen.
Men trots Detroits inledning blev det St Louis som skulle komma och göra det första målet genom Jay McClement efter 7:54 som blev framspelad framför Detroits kasse av Brad Winchester efter att han gjort ett kanonjobb bakom kassen. Men St Louis-ljublet skulle komma av sig snabbt.
Kris Draper trampade från offensiv blå rätt mot mål och får Chris Mason ur position så svenske Jonathan Ericsson kan raka in den till 1-1 i öppen kasse efter 10:42. Det skulle komma mer...
I numerärt överläge för St Louis snor Kirk Maltby pucken av Carlo Colaiacovo som drällde med en på offensiv blå. Maltby trampade hela vägen och kom fri med Mason där han hängden den i vänstra krysset fram till 2-1 efter 14 spelade minuter. Något rättvist.
Med tre minuter kvar av perioden drog både Barret Jackman tätt följt av Jay McClement i St Louis på sig utvisningar vilket betydde 5 mot 3 spel för Detroit och ett viktigt skede i matchen. St Louis klarade dock av detta och till pausvila med ett 2-1-underläge. I övrigt 16-7 i skott till Detroit efter första.
Nu ska jag göra mig redo för andra perioden!

Färjestad bjöd Detroit upp till dans

- Lebda (bilden) och Co vann i Karlstad.

I förrgår var jag på plats i Linköping och såg matchen mellan hemmalaget och gästande St Louis Blues. En match och arrangemang som var underkänd.
Idag kikade jag matchen mellan Färjestad och kanske världens bästa ishockeylag i Detroit Red Wings.
En match som var mycket mer underhållande och ett riktigt bra arrangermang av Färjestad i hemmahallen Löfbergs Lila Arena där det förövrigt sattes nytt publikrekord i form av 8398 betalande.
Matchen då? Ja...till skillnad från LHC ville Färjestad försöka rubba sina motståndare iallafall. Man började i ett rasande tempo och tryckte tillbaka Detroit i matchens första en och en halv minut.
Minns inte tiden men tror de var innan fem spelade minuter av matchen så hade Färjestad missat två kanonlägen genom att skjuta pucken över Detroit-målet. Det bästa läget hade Antti Pihlström som var helt ren i slottet. Chanser som man borde sätta om man vill vinna mot Detroit.
Efter en jämnt spelad första period hade Detroit ledningen med 3-0 efter tre säkra avslut mot Färjestads inlånade målvakt Andro Michel från Bofors eftersom man hade skador på sina ordinarie i Henrik Karlsson och Robin Rahm.
Restrerande delen av matchen höjde Detroit tempot efter en utskällning från GM Babcock under första pausen.
Slutresultatet skulle tillslut skrivas 6-2 till Detroit Red Wings efter en bra genomkörare till helgens matcher mot St Louis.
Blev imponerad av Färjestad som iallafall försökte. Vem vet hur det hade gått om man inte hade dragit på sig onödiga utvisningar och hade haft lite mer skärpa i avsluten? Ett extra plus till kedan med Per Åslund, Dragan Umicevic och Marcus Johansson.

Några avgörande faktorer denna kväll:
* Avsluten - Detroit hade skärpan vilket inte Färjestad hade.
* Power play - Färjestad tog en del utvisningar som Detroit utnyttjade.
* Målvakterna - Med två unga och orutinerade målvakter hade Detroit mycket vunnet.
Sen finns det ju naturligtvis flera faktorer eftersom det skiljer lite mellan Elitserien kontra NHL.

Nu ser jag fram emot matcherna på Fredag och Lördag med start kl 20:30 i Globen. Jag tror att lagen kommer att dela på en varsin seger. Laget som torskar på Fredag kommer att komma ut så pass revanschsuget på Lördag. Därför 1-1 i inbördes!

Matchfakta: Färjestad - Detroit 2-6 (0-3, 1-1, 1-2)